Kodėl jūsų odai reikia Vitamino C

Vitamin c

Vitaminas C yra populiariausias aktyvusis ingridientas, kurį rekomenduoja dermatologai, kosmetologai, kosmetikos gamintojai ir rezultatais besidžiaugiantys vartotojai. Turbūt nerasite prekės ženklo, kuris savo asortimente neturėtų priemonių su vitaminu C. Kodėl taip atsitiko? 

Norėdami palaikyti savo organizmo imuninę sistemą, gerai veikiančius organizmo procesus, dažnai sulaukiame rekomendacijų mitybą papildyti produktais su vitaminu C bei vartoti papildus. Mūsų oda yra sudėtingos sandaros organas, turintis daug funkcijų, tačiau viena iš pagrindinių - apsaugoti organizmą nuo išorinės aplinkos poveikio, mechaninių ir cheminių pavojų, patogenų, ultravioletinės spinduliuotės. Įprastai odoje yra dideli kiekiai vitamino C, tačiau norint pagerinti jos būklę ir išvaizdą, imuninį atsparumą, turime papildyti atsargas ir ant odos tepamais produktais. 

Gali skambėti nerealiai, tačiau vitaminas C išties yra supervitaminas, kuris turi klinikiniais tyrimais įrodytą poveikį mūsų odai. Jis stimuliuoja mūsų odos pagrindinio struktūrinio baltymo kolageno gamybą, gerina kraujagyslių ir kapiliarų būklę, slopina uždegiminius procesus, neleidžia atsirasti ir balina jau esančius pigmentacijos elementus, o svarbiausia yra stiprus antioksidantas. 

Tai reiškia, kad jis neutralizuoja laisvuosius radikalus, kovoja su žalingu jų poveikiu ir lėtina ląstelių senėjimu. Matematika paprasta - kuo labiau pažeidžiamos ląstelės, tuo spartesnis senėjimas ir didesnė tikimybė susirgti. Pagrindinis laisvųjų radikalų sukelėjas, kaip bebūtų gaila, yra saulė ir žalingi UVA/UVB spinduliai, tad vitamino C ir SPF produktų vartojimas yra tiesiausias kelias į gražią, ir svarbiausia, sveiką odą. 

Anksčiau buvo formuojama nuomonė, kad vitamino C produktų negalima naudoti vasaros metu, dėl galimos reakcijos su saule. Taip buvo įprasta, nes formulėse buvo naudojamos nestabilios formos vitamino C, kurios yra labai jautrios šviesai arba dar vadinamos - fototoksiškos. Dabar industrija ir mokslas yra pažengę šimtamylius žingsnius ir kosmetikos gamyboje praktiškai naudojamos tik stabilios vitamino C formos, kurios yra visiškai saugios. Taip pat, jau yra moksliškai pagrįsta, kad vitamino C produktai, apsaugo odą nuo UV spindulių žalos, todėl vasarą ypatingai svarbu ir privalu naudoti vitaminą C. Beabejonės, kartu su SPF :)

Taigi, jūsų odai būtinai reikalingas vitaminas C! Nes naudojant kosmetiką: kaukes, serumus, kremus, tonikus ar valiklius su vitaminu C, jis veikia kaip prevencinė priemonė ir organizmui suteikia šias savybes: 

  • Yra aktyvus antioksidantas, kuris stabdo laisvųjų radikalų poveikį
  • Gerina kraujagyslių ir kapiliarų būklę, mažindamas jų trapumą
  • Neleidžia atsirasti ir šviesina jau esančius pigmentacijos elementus 
  • Lėtina odos senėjimo procesus, stimuliuodamas kolageno gamybą
  • Stiprina odos imunitetą
  • Greitina žaizdų gijimą, slopina uždegiminius procesus
  • Suteikia odai skaistumo.

Taigi, kokį produktą pasirinkti? Nėra odos tipo, kuriam produktai su vitaminu C nebūtų reikalingi ar netinkami (išskyrus jei esate alergiškas vitaminui C). Dažniausiai reikomenduojame pasirinkti veido serumą su vitaminiu C dėl didesnės veikliųjų medžiagų koncentracijos.  Dar įdomu, kad vitaminas C turi "geriausius draugus"  - ingredientus, kurie veikia sinergiškai ir pastiprina vitamino C poveikį. Tie stiprinantys ingreidientai yra ferulinė rūgštis (ferulic adic) ir vitaminas E. Viename atliktame tyrime buvo naudojamas 15% vitaminas C ir buvo stebima po kiek laiko odoje atsiras eritema (paraudimas) veikiant UV spinduliams. Pridėjus 1% vitamino E, laikas iki paraudimo padvigubėjo, o dar papildžius 0.5% ferulo rūgšties, laikas padivgubėjo dar kartą. Taigi, šis derinys produkto veikimą ir odos atsparumą UV pastiprino net 8 kartus! 

Dažniausiai tyrimai atliekami su 3-25% koncentracijos vitaminu C, didesnės koncentracijos gali būti labai dirginančios odą, na o mažos koncentracijos tikrai yra nepelnytai neįvertintos, nes daugiausia tyrimų atliekama su 3-5% koncentracija, ko tikrai pakankama, kad rezultatai būtų matomi. 

Jei pirmą kartą naudosite vitamino C produktus, rekomenduojame rinktis serumus (dėl didesnės koncentracijos aktyvių ingredientų), kurių vitamino C koncetracija yra mažiau 10% ir jei oda gerai toleruoja, koncentraciją galite didinti. Naudokite ryte ir vakare prieš veido kremą, na o dienai būtinai naudokite kremą su SPF apsaugą. 

Linkim gražios ir sveikos odos! 

vitaminas c