Pats svarbiausias buteliukas

Ar nesisuka galva vaikštant tarp lentynų ar naršant pasiūlymus internetinėse platybėse? Kažką pamatėt instagrame, kažką "žiauriai gerą nusipirkau" pasiūlė draugė, dar kažkam buvo labai didelė nuolaida vaistinėje. Instagramas nėra ekspertas, o vaistinė - nėra šventykla ir dažniausiai tai kas gerai jūsų draugei, nėra gerai jūsų odai. Todėl sakau - jums nereikia dar vieno buteliuko kremo(!), jums reikia to, kas tinka ir reikalinga tik jūsų unikaliai, gražiai ir mylimai odai. Kaip tai padaryti? Yra du keliai. Pirmas ir greitas - kreiptis į specialistus, antras ilgesnis, bet prasmingas - susipažinti su savo oda ir išmokti atsirinkti produktus ir ingredientus, kurie jums tikrai tikslingi, reikalingi ir duoda naudos, o ne žalos. 

Nuo ko pradėti pažintį? Be abejo, nuo savo odos tipo nustatymo. Kosmetologinėje literatūroje susiteminti pagrindiniai odos tipai: sausa, riebi ir mišri oda, kurias gali lydėti skirtingos odos būklės (jautri, dehidratuota) ar problemos (acne, rozacea, dermatitai, hyperpigmentacija ir t.t.)  Kosmetologai daug laiko skiria išmokti teisingos diagnostikos, kurią atliekavizualiai, manualiai ar su aparatais, nes tai yra pagrindų pagrindas, nuo ko priklauso jūsų odos sveikatos ir grožio sėkmė.  

Išsiaiškinus pagrindus, turbūt esate ne kartą girdėję, reikia sudaryti rutiną. Ką ir kaip naudoti ryte/vakare, vasarą/žiemą, sprendžiant komplikuotus atvejus, ligų paūmėjimus. Visada rutinos pradžioje bus karalius, tai ką aš vadinu - pagrindinis buteliukas jūsų vonios kambaryje - PRAUSIKLIS.  Kam čia toks sureikšminimas, sakysite jūs, o aš sakau, kad švari oda lygu - sveika oda, ar bent jau tiesus kelias į tai. 

Taigi, ką mes turime žinoti apie prausiklius.

Pagrindinė veido odos prausiklių funkcija yra nuvalyti prakaitą, nešvarumus, makiažo priemones, ir perteklinį riebalavimąsį nuo odos. Šis pirminis odos priežiūros žingsnis, ne tik leidžia odai įkvėpti, atsigauti, atsinaujinti, bet taip pat duoda galimybę praturtinti odą veikliaisias ingridientais, kurie yra sudėtinė dalis veido odos prausikliuose. Jei naudojate daug makiažo priemonių ar vandeniui atsparų makiažą, į pagalbą teks pasikviesti specialiai makiažo valymui skirtas priemones arba micelinį vandenį, kuriuos panaudojus ypatingai svarbu nuprausti nešvarumų likučius su jūsų odai tinkančiu prausikliu. 

Prausti odą su prausikliu reikia tiek vakare, kad nuvalytumėte visą per dieną užgyventą užgyventą turtą, tiek ryte. Naktį, kai miegame, odoje vyksta visi pagrindiniai biologiniai atsinaujinimo procesai, o susidariusios šalutinės medžiagos yra šalinamos per prakaito liaukas ir poras. Ryte ant odos dažnai jaučiame susidariusią tokią lyg riebalinę plėvelę, tai yra tie naktinio darbo rezultatai. Jei turite noro ir galimybę, ryte galima naudoti švelnesnį prausiklį, nei vakare, kadangi nešvarumų yra gerokai mažiau. 

Veido odos prausiklio formulė, sudėtis ir tipas priklauso nuo: kokiam odos tipui ir kokiai odos būklei jis bus naudojamas. Prausiklio sudėtis, kuri būtų tinkamiausia mūsų odai taip pat gali keistis dėl produkto naudojimo sezoniškumo, ar dėl išorinės aplinkos pokyčių (pvz. kaip kad keliavimas į kitas klimato zonas, prie kurių oda nėra pratusi). Klausykite savo odos!

Pasikartosiu - teisingas prausiklio pasirinkimas, atitinkantis jūsų odos poreikius ir būklę, yra svarbiausia odos priežiūros dalis. Netinkamas prausiklio tipas gali sukurti terpę atsirasti odos sudirgimams, sujautrėjimui, šerpetojimams, bėrimams, silpninti odos barjerinę-apsauginę fukciją. 

ALIEJINIAI PRAUSIKLIAI 

Iš pirmo žvilgsnio atrodo įtartina, kaip galima švariai nusiprausti naudojat aliejų? Tačiau šiuo atveju galioja vienas iš pagrindinių chemijos principų “panašus ištirpina panašų” (eng. like disolves like). Aliejus yra lipofilinis, kas reiškia kad jis natūraliai pritraukia kitas aliejines formas, taip pat ir perteklinį sebumą esantį ant mūsų odos ar makiažo priemones, kurių sudėtyje gausu aliejinų ingredientų. Be to, kartu su mineraliniais ar augaliniais aliejais, sudėtyse naudojami emulsikliai, kurie   priemonę aplikavus ant odos, aliejus pavirsta švelnia balta emulsija, kuri lengvai nusiplauna ir nepalieka riebumo pojūčio.

Prausiklių formulėse naudojami įvairūs augaliniai aliejai: makadamijų, abrikosų kauliukų, saulėgražų, sojos pupelių, kurie ne tik valo, bet stiprina odos bajerinę funkciją, gali sumažinti sudirgimus, odos sausumą. Aliejiniai prausikliai dažnai naudojami “dvigubam prausimuisi”, kuomet pirmu žingsniu naudojame aliejinį prausiklį, o po jo - prausiklį su priemonėmis tirpinamčiomis nešvarumus vandenyje, pvz. gelinį ar putų tipo prausiklį. Rinkoje jau yra aliejinių prausiklių, kurie savo formulėje turi abi valymo fazes, tad pakanka naudoti vieną prausiklį ir dvigubas prausimasis nereikalingas. 

Priskiriami švelnių prausiklių grupei ir ypatingai tinka sausos ir labai sausos odos savininkėms. Mano rekomendacija (iš asmeninės patirties), naudoti aliejinį prausiklį, kuomet jaučiate odos sudirgimus, jautrumą, šerpetojimą, kada reikalinga švelni prausimosi priemonė po nušalimo šaltame ore ar saulės nudėgimo pažaidos.  

PIENELIAI 

Iš veido odos prausiklių produktų grupės valomasis pienelis vienas populiariausių demakiažo priemonių. Tai emulsija “aliejus vandenyje” ( A/V). Savo sudėtyje turi daugiau vandens ( 70-90 proc.) ir į riebalus panašių medžiagų ( augalinių aliejų, mineralinių aliejų, trigliceridų, sintetinių riebalų kompozicijų, paviršiaus aktyvių medžiagų, augalų ekstraktų). Pieneliai gaminami įvairios sudėties ir įvairių tipų odoms:  riebiai/mišriai odai skirto pienelio kompozicijoje  yra daugiau priešuždegiminių, antiseptinių medžiagų (medetkų, arbatmedžių, alijošiaus, levandos, rozmarino eterinių aliejų, vaisių rūgščių ir kt.). Sausai odai skituose pieneliuose yra padidintas riebalinių priedų kiekis ( ypač svarbūs vertingi augaliniai aliejai: saulėgrąžų, alyvuogių ir kt). Pieneliai nuvalo nešvarumų daleles, tirpstančias ir vandenyje ir riebaluose ir priskiriami švelnių prausiklių grupei. Svarbu kad jų sudėtyje būtų mažai paviršiaus aktyvių medžiagų (putojančių muilų) ir nesuardytų veido odos apsauginės hidrolipidinės plėvelės.

GELINIAI PRAUSIKLIAI

Valomasis gelis tai dar viena prausiklio forma skirta odai valyti/prausti ir kaip sufleruoja pavadinimas, yra gelinės konsistencijos. Savo sudėtyje turi gelius sudarančių medžiagų ir plaunamųjų komponentų (pavišiaus aktyviųjų medžiagų), kuriu pagrindinė funkcija tirpdyti nešvarumus esančius ant veido odos. Prausiklių sudėtyse jie derinami su kitais aktyviais veikliaisiais ingredientais, turinčiais skirtingą poveikį odai: raminančiais, tokiais kaip pantenolis, bisabololis ar alijošius, regeneruojančiais, su AHA ar BHA rūgštimis, vitaminu C ir kt. Didelė derinių įvairovė leidžia pritaikyti prausiklį individualiam odos poreikiui, tipui ir būklei.  Prausimosi gelis gerai valo odą, sukuria “švarios net girgžda” odos efektą, tačiau jei produkte yra didelė paviršinio aktyvumo medžiagų, putojančių muilų (Sodium Laureth Sulfate, Amonium Laureth Sulfate ir kt.) koncentracija, dažnai naudojant gali sukelti odos išsausėjimą, sudirgimus, odos apsauginės-bajerinės funkcijos susilpnėjimą. Geliniai prausikliai priskiriami giliam odos valymui ir dažniau rekomenduojami riebiam ar mišriam odos tipui. 

PRAUSIKLIAI - PUTOS

Putų tipo prausikliai dėl savo lengvos tekstūros yra tarpinis pasirinkimas taip prausimosi pienelių ir gelinių prausiklių, todėl dažnai rekomenduojamas mišrios odos tipui. Putų prausikliuose gausu giliai valančių ingredientų (paviršiaus aktyviųjų medžiagų - SLS/SLES), kurios sukuria putojantį efektą, tačiau dėl gilaus poveikio, gali išplauti lipidus esančius epidermyje, taip sukurti sąlygas odos būklės pablogėjimui: išsausėjimui, sudirgimui, odos apsauginės-barjerinės funcijos susilpnėjimui. Todėl renkantis putų prausiklį rekomenduojama atkreipti dėmesį, kad formulės sudėtyje būtų pakankamai odą minkštinančių ir nedirginančių ingredientų kaip glicerinas, betainas, glukozidai. 

 

Pasirinkimo galimybės tikrai plačios, tad bandykite ir patirkite atradimo džiaugsmą kaip keičiasi ir gražėja jūsų oda.